IMG_3199.HEIC

Kubisme i Praha

 Geir Olav Sebjørnsen
Utstillingsarkitekt, Museum Vest

En spasertur iblant Prahas kubisme arkitektur.

I perioden 20.- 28. august 2022 hadde jeg gleden av å delta på ICOM sin 26. general forsamling. I tillegg til hovedprogrammet for generalforsamlingen fulgte jeg programmet til den internasjonale ICOM– komiteen ICAMT (International Committee for Architecture an Museum Techniques).

På kongressen deltok jeg på en rekke interessante og gode presentasjoner med særlig fokus på utstillingsdesign, belysning, museumsarkitektur og bærekraft innen feltet jeg jobber med til daglig. Jeg fikk også muligheten til å delta på deler av Pre-konferanse programmet, samt en workshop i regi av ICAMT. Hyggelig var også gjensynet med kollegaer.

Kubisme i Praha

Det som kanskje gjorde størst inntrykk på min første tur til Praha var en guidet tur om kubistisk arkitektur. Denne turen var spennende, og jeg fikk vite mye om kubisme generelt, og turen ble særlig interessant siden stilarten er så markant nettopp her i Praha. Turen var i regi av ICOM og ble ledet og formidlet av Marketa Cejcova, en meget engasjert, kunnskapsrik og dyktig formidler. Marketa tok oss med på en 2 timer lang tur i i Prahas gater og viste oss de mest kjente bygningene i byen innen denne stilretningen.

Kart over Praha
Kart over Praha

Kubisme

Kubismen er en kunstretning fra omkring 1907 og knytt til malerne Pablo Picasso og Georges Braque. Kjennetegn for kubisme er at de bryter ned billedflaten på en prismelignende måte. Selve navnet stammer fra ordet «kybos» som igjen betyr «terning». Kubismen regnes som en av de viktigste kunstretningene siden Renessansen fra 1350-tallet. Kubismen hadde stor innflytelse på de europeiske maleriene og skulpturene på 1900-tallet. Kubismen var ikke bare en viktig fase for malerne, men påvirket mange ting fra dagliglivet. Like før første verdenskrig bryter løs er Tsjekkerne er under Østerrikes herredømme. Mange av Prahas arkitekter ble utdannet i Østerrikes Wien. Arkitekter og malere i Praha opponerte mot okkupanten ved å hente inspirasjon fra Paris. Fra 1910 og utover begynte de Tsjekkiske-arkitektene og tegne hus med innslag av enkle former og geometriske figurer, denne arkitekturen inspirerte også den senere kunstretningen “art deco”.

Kubistiske trekk

En mengde kubistiske hus blir bygget i og rundt Praha i årene 1910 – 20. Vi finner kantete, prismeformede detaljer rundt dører og vinduer og i veggstrukturen, men stilen gjør seg også gjeldende i møbeldesign, bokomslag, plakatkunst, maleri og dekketøy. Den tsjekkiske kubismes keramikere, malere, møbelsnekkere og arkitekter lot seg inspirere av hver andre, og det gjorde at kunstformen blomstret. Arkitekter som Josef Chochol og Pavel Janák hadde sin egen filosofi om utforming og konstruksjon, og særlig spennende var det at de lot seg inspirere av mineraler og krystallers geometriske former og andre former som finnes i naturen.

Vår guide Marketa Cejcova
Vår guide Marketa Cejcova

“One cannot simply wish to depict objects. One must penetrate them; embody oneself within them.” Georges Braque

 

1 stopp

U Černé Matky Boží (At the Black Madonna)
Address Ovocný Trh 19
Arkitekt Josef Gocár.1911-1912

 House of the Black Madonna er den første kubistiske bygningen i Praha, og også den mest kjente. Arkitekten Josef Gocár fikk i oppdrag å bygge kjøpesenteret House of the Black Madonna i gamlebyen i Praha. Bygningen skulle inngå i den historiske bykjernen og han måtte designe en bygning som respekterte den eksisterende bebyggelsen. Josef Gocár tegnet en bygging med samme høyde som de omkringliggende bygningene. Ved å bruke forsterket betong fikk han åpnet opp bygningen og skapte store flater som han fylte med kubistiske element, blant annet i inngangspartiet, vinduer og i annen dekorasjon. Bygningen fikk navnet etter en statue av en Black Madonna som ble funnet i en av bygningene som ble revet for å gi plass til det nye kjøpesenteret.

Vår guide tok oss med opp i 3. etasje hvor Kubista Museum holder til, her fikk vi en kort innføring i stilretningen og en presentasjon av ruten vi skulle gå. På vei ned tok vi svipptur innom Grand Cafe Orient. Kafeen ble restaurerte i 2005 og tilbakeført til sitt gamle uttrykk i kubistisk stil.

 House of the Black Madonna

House of the Black Madonna
IMG_3199.HEIC
Fra Kubismemuseet i 3 etasje

IMG_3202.HEIC

2 stopp

 Unik Lyktestolpe

En kort tur fra Kubismemuseet, i et hjørne av Jungmann plassen står det som trolig er verdens eneste kubistiske lyktestolpe tegnet av Emil Králicek. Litt gjemt i et hjørne av Wenceslas Square.

IMG_3213.HEIC IMG_3214.HEIC

Selve lykten var fjernet for restaurering da vi var der.

3 stopp

IMG_3216.HEIC IMG_3217.HEIC

The Adria Palace
Jungmannova 31
Arkitekt Pavel Janák 1922-25

Nå gikk turen videre til en kjent rondokubistisk bygning, Adria Palace i sentrum av Praha. Pavel Janák vant arkitektkonkurransen og tegnet denne helt spesielle kontorbygningen. De to nederste etasjene er nøktern i sin fremtoning i kontrast til de forseggjorte øvre etasjene. Bygningen er eid av det Italienske forsikringsselskapet Riunione Adriatica di Sicurta. En godt bevart bygning med originalt interiør som jeg måtte tilbake noen dager senere for å se nærmere på. Denne gangen hadde jeg god tid til å studere alle de fine detaljene, særlig i lobbyen.

Fra kafeen i 2 etasje.
Fra kafeen i 2 etasje.
Lobby
Lobby

4 stopp

Kovarovicova vila 1913, Hodek Apartmenthaus 1913-1914 og Triplex Family house 1912-1913

Arkitekt: Josef Chochol

Etter en kort spasertur og hyggelig prat med i andre i gruppen som hadde valgt denne turen var vi fremme i bydelen Vysehrad. Her ligger det en rekke vakre villaer i kubistisk arkitektur. De fleste har utsikt mot elven Moldau som renner igjennom Praha og deler byen i to. Flere av disse villaene som også i dag er i privat eie er tegnet av Josef Chochol. Han må tydeligvis ha vært en svært populær arkitekt i sin samtid, han tegnet og fikk oppført minst 6 bygninger fra 1912-1914.

Triplex Family house. Josef Chochol
Triplex Family house. Josef Chochol
Kovarovicova vila. Josef Chochol
Kovarovicova vila. Josef Chochol
Hodek Apartmenthaus. Josef Chochol
Hodek Apartmenthaus. Josef Chochol

Jeg reiser mer enn gjerne til Praha igjen og det jeg lærte av Marketa Cejcova om kubisme var inspirerende og gav mersmak. Kubistisk arkitektur visste jeg lite om før denne turen, nå vet jeg mer. På gjensyn Praha.

Legg igjen en kommentar