Holbek2013-1

Roberto Burle Marx

ICR i Rio de Janeiro 2013 – Rune Holbek, fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Vest-Agder fylkeskommune

ICR hadde egen dag med ekskursjoner under generalkonferansen i Rio de Janeiro under ICOMs generalkonferanse 2013. Denne rapporten vil fortelle om opprettelsen av Sito Roberto Burle Marx og hvordan man møter stedet som turist i dag, og litt om kunstneren Roberto Burle Marx.

Sito Roberto Burle Marx

Et av de vakreste stedene jeg noensinne har besøkt er Roberto Burle Marx hjem og hager utenfor Rio Anlegget ligger en times kjøring vest for Rio, og var opprinnelig en bananplantasje som han kjøpte sammen med sin bror i 1949. Anlegget er plassert på en 3,6 hektar stor eiendom i Barra de Guaratiba utenfor Rio de Janeiro. Straks etter overtakelsen av eiendommen gikk han i gang med å lage en hage.

Parken har i dag 18 gartnere som følger opp og passer på parken, slik at det fremstår mest mulig slik det var da han selv bodde der. Veien opp til huset der han bodde er omgitt av palmer, gress og blomster i en prakt som man ikke kan forestille seg uten å ha sett det. Anlegget har et fantastisk hus og et lite kapell som kan dateres tilbake til det 16. århundre. Begge bygningene ble satt i stand, og Burle Marx bodde der fra 1973 til sin død i 1994. Huset hvor han bodde er møblert med mørke tunge møbler. Soverommet hans er spartansk og enkelt med et Jesus bilde på veggen over sengen.

I 1985 ble eiendommen donert til den brasilianske staten og ble et nasjonalmonument. Det er nå kalt Sítio Roberto Burle Marx.

I et område på ca. 100 dekar, kan besøkende se mer enn 3500 arter av planter, en ekstraordinær samling av religiøse bilder og keramikk fra elven Jequitinhonha Valley, og selvfølgelig, Burle Marx’ egne malerier.

Holbek2013-1Anlegget er vakkert, som man ville forvente fra Sør-Amerikas fremste landskapsarkitekt, og stedet har en viktig tropisk botanisk samling. Burle Marx var også en abstrakt maler og hagen har en berømt abstrakt vegg med boblende fontener. Parken har rett og slett en briljant design!

Roberto Burle Marx

Roberto Burle Marx (født 4. august 1909 i São Paulo, Brasil, død 4. juni 1994 i Rio de Janeiro) var en brasiliansk landskapsarkitekt og maler,  som ble kjent for sin modernistiske formgiving av parker og offentlige rom. Han formgav blant annet flisleggingen av promenaden ved stranda Copacabana.

Da han var 4 år gammel flyttet familien i nærheten av Copacabana i Rio de Janeiro. Da han fylte 18 år dro han til Europa med hele familien. Etter at han ankom Europa bestemte han seg for å bli kunstmaler etter et besøk på en utstilling av Van Gogh.

Burle Marx’s første inspirasjon til landskapsarkitektur kom mens han studerte i Tyskland, hvor han ofte besøkte den botaniske hage i Berlin-Dahlem og fikk sjansen til å lære mer inngående om floraen i Brasil. Etter å ha returnert til Brasil i 1930 begynte han å samle planter som fantes i nærheten av der han bodde. Dette skulle bli starten på hans arbeid som landskapsarkitekt.

I svært mange av hans arbeider får en følelse av tidløshet og perfeksjon, både i hans malerier og hans arkitektoniske arbeider. Han var svært interessert i hver plantes karakter og hvilken effekt den har på hele hagen. Han var utforskende og søkende og utviklet en utpreget brasiliansk stil. Hans design ble også påvirket av kubisme og det abstrakte. Burle Marx var oppmerksom på dynamikkensom går igjennom en hage. Følelsen av mobilitet er et viktig element for å oppleve hans landskap og kunst.

Burle Marx’ “verk” kan oppsummeres i fire generelle design konsepter:

  1. Bruk av lokal tropisk vegetasjon som et strukturelt element i designen
  2. Ruptur av symmetriske mønstre på åpne plasser
  3. Den fargerike behandlingen av fortau
  4. Bruk av frie former i funksjoner av vann.

Holbek2013-2Denne tilnærmingen er eksemplifisert ved Copacabana Beach promenade, hvor sjøbrisen viser trær og palmer i grupperinger langs Avenida Atlantica . Disse grupperingene med bruken av portugisiske mosaikkstein danner et gigantisk abstrakt maleri der ingen deler langs strandpromenaden er det samme. Dette er et “maleri” som en kan se fra balkongene til hotellene, og tilbyr et stadig skiftende syn for dem som kjører langs stranden. Mosaikken fortsetter hele to og en halv kilometer. Hovedfunksjonen er havet og stranden, som er avgrenset av en 30 fot bred kontinuerlig kamskjell mønstret gangvei i mosaikk.

Roberto Burle Marx var en utrolig skapende kraft, som for alltid har satt sitt preg på Brasil og ikke minst på Rio de Janeiros mest kjente sted – Copacabana!

Legg igjen en kommentar