Sabotørene Jan Kubiš og Josef Gabčík

Det nasjonale minnesmerket for heltene fra Heydrich-terroren i Praha

Rune Holbek
Seniorrådgiver, Agder fylkeskommune

I denne rapporten vil jeg fortelle om Det nasjonale minnesmerket for heltene etter Heydrich-terroren i Praha, og dets betydning for demokrati og frihet. Opplevelsen etter besøket på dette museet ble ekstra sterkt for meg etter den Russiske invasjonen av Ukraina.

Om minnesmerket
Det nasjonale minnesmerket over heltene etter Heydrich-tertroren i Praha og tidligere Tjekkoslovakia, er plassert under den ortodokse katedralen St. Cyril og Methodius i Resslova-gaten. Minneutstillingen ble designet og installert av Military History Institute Prague.

Utenfor krypten
Utenfor krypten

Nasjonalt minnesmerke etter Heydrich-terrorens helter, er et sted for forsoning og ettertanke ved den ortodokse katedralen St. Cyril og Methodius. Museet ble opprettet i 1995 av Jaroslav og Eva Šuvarský. Museet ble bygget som et nytt rom ved siden av den opprinnelige underjordiske kjelleren. Den nye hallen har vært knyttet til selve krypten siden gjenoppbyggingsprosjektet ble fullført i 1995. Museum og minnesmerke i krypten er ble et minnested, som bevarer minnet om syv tsjekkoslovakiske fallskjermjegere som kjempet og falt i kamp mot store tyske nazistyrker den 18. juni 1942.

Attentatet
Syv tsjekkoslovakiske soldater fant gjemmested i krypten til St. Cyril og Methodius etter attentatet på Reinhard Heydrich. Jan Kubiš og Josef Gabčík gjennomførte attentatet den 27. mai 1942 i nærheten av Kobylisy, og begge var blant de syv mennene som søkte tilflukt i krypten. Attentatet ble senere kalt “Heydrichs terror”.

Sabotørene Jan Kubiš og Josef Gabčík
Sabotørene Jan Kubiš og Josef Gabčík

Utstillingen
Nåværende utstilling ble installert av Military History Institute Prague i 2010. Fra 2017 har Military History Institute Prague hatt ansvar for museet og minnesmerket. Utstillingen følger de viktigste historiske begivenhetene fra München-avtalen i 1938 til kampen i katedralen og krypten i 1942. Besøkende kan følge historier om protektoratet Böhmen og Moravie, Heydrichs handlinger, spesialtrening av tsjekkoslovakiske soldater i Skottland, familier til motstandsmedlemmer, og den ortodokse kirken og alle hjelpere samt historien om Lidice-landsbyen som ble brent av nazistene 10. juni 1942. Utstillingen er på tsjekkisk og engelsk fullført av tidstypiske utstillinger og audiovisuelt materiale.

Fra utstillingen
Fra utstillingen

Krypten i seg selv representerer et minnested over de syv falne soldatene, og hele utstillingen ender der. Utstillingen i selve krypten er dekorert av syv byster av alle syv fallskjermjegere med curriculum vitae laget av billedhugger Milan Benda.

Krypten med bystene over de falne fallskjermsoldatene
Krypten med bystene over de falne fallskjermsoldatene

Hvorfor er dette et viktig sted og minnesmerke i dag?
Når en går inn i utstillingen og får hele historien fortalt på stedet hvor alle syv fallskjermsoldatene falt, blir historien veldig ekte og nær. Museet og krypten utgjør to relativt små rom. Effektene og måten utstillingen er bygget opp på bidrar til å forsterke opplevelsen, og historien blir veldig nær selv om dette skjedde for 80 år siden. Det heltemotet som ble utvist av soldatene har en veldig sterk overføringsverdi til oss som lever i dag. Demokrati og frihet er ikke noe vi kan ta for gitt, selv i vår del av verden. Krigen i Ukraina som bakteppe da jeg besøkte utstillingen og med koblinger til min egen families historie fra andre verdenskrig gjorde det enda mer klart for meg at demokrati og frihet ikke er noe en får, men noe som en må kjempe for hele tiden. Vi skal kunne tilgi grusomheter mot menneskeheten, men vi skal aldri glemme. Det er det dette museet gjør, de forteller en viktig historie som er universell i dag og i fremtida. De som ofret livet for frihet og demokrati blir aldri glemt!

 

 

Legg igjen en kommentar