Lasse Tjønnøy
Konstituert direktør, Norsk Luftfartsmuseum
Styremedlem i Norsk ICOM
ICOM`s generalforsamling var denne gang lagt til Praha, etter at den for 3 år siden var lagt til Kyoto i Japan.
Vi fikk gjennomført et nordisk møte der det var noen faglige innlegg ved Kathrin Pabst (ICOM Ethics), Urska Purg, (ICOM Sloveina) og Søren la Cour Jensen (ICOM Nord).
Det var også rapport fra styrelederne i de nordiske landene, Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland. Statuttene for ICOM Nord ble underskrevet av de samme styrelederne. Dermed var det første styret i ICOM Nord etablert. Jeg ble valgt (i den grad vi kan si at det var et valg) inn i dette styret. De nasjonale komitéene av ICOM fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island har da opprettet alliansen ICOM NORD, som er en offisiell regional allianse i ICOM.
Mye aktivitet den tiden generalkonferansen pågikk. Det var ca 2 500 deltakere på denne konferansen. I Kyoto var det rundt 4 000. Denne gang var det mulig å delta digitalt. Det gjaldt også stemmesekvensene. Det er veldig stort og kanskje litt vanskelig å holde oversikten.
Det er imponerende å være på en slik konferanse med mye kompetanse om museumsbransjen, fra hele verden. Det meste fungerte bra, og så er det noen områder der det er mulig å forbedre seg. Veldig mange foredrag gikk i ett uten pauser. Slitsomt i seg selv.
Det første til at mange går ut og inn av kongressalen mens det ble snakket fra scenen. Det ble litt støy og kanskje litt manglende respekt for foredragsholderne.
Strategiplanen for perioden 2022-2028 ble gjennomgått. Interessant å se hvordan en tenker langsiktig på området.
På ekstraordinær generalforsamling ble det stemt over ny museumsdefinisjon. Hadde holdt på lenge i Kyoto uten å komme til enighet. Etter Kyoto har det vært en god og solid prosess med mye involvering. Mye positiv tilbakemelding generelt og spesielt til de to som har dratt hele prosessen.
Jeg var med på en rekke foredrag, interessante og lærerike.
Jeg kan nevne «European observatory on Memory, International coalition of sites of conscience”, med mange korte og gode innlegg. Spesielt utmerket Marta Havryshko fra Ukraina seg med innlegget «Losing the last of our survivor”, hvor hun kom inn krigen i Ukraina og påvirkning for kulturminner og mennesker. Det var stekt. Jeg synes ellers at krigen i Ukraina og standpunkt/uttalelser fikk for liten plass på generalkonferansen. Er ICOM for defensiv på dette området?
Det var flere interessante foredrag innenfor «Museums and technologies».
Det var også mange interessante workshops, bl a ICEthics – Quieting down and reflecting in-depth. Mange interessante etiske dilemma presentert i en liten gruppe der det kom spørsmål og kommentarer.
Det må også nevnes at neste by som arrangerer generalkonferansen i 2025, Dubai, presenterte seg. Der virker det ikke å bli spart på noen ting med det ene spektakulære bygget etter det andre. På spørsmål fra salen om dette var bærekraftig ble det bare vage svar fra podiet. Jeg kjenner ikke prosessen med at Dubai ble valgt, men det burde være kontroversielt med tanke på likestilling og menneskerettigheter. Det virket ikke som ICOM i kraft at sin posisjon ville sette noen krav til arrangøren. Jeg håper jeg tar feil.
Det ble også tid til en liten prat blant de fra styret i ICOM Norge som var til stede i Praha.
Takk for reisestøtte, ICOM Norge.